Тази година на италианския бряг са слезли над 30 хиляди имигранти

Европейската комисия предлага масова кампания за засичане на плавателни съдове с имигранти в Средиземно море. Повод за предложението е трагедията край италианския остров Лампедуза, отнела живота на 250 души. Идеята на еврокомисаря по вътрешните работи е акция със самолети, хеликоптери и кораби от Кипър до Испания.

      
И днес италианските власти продължиха да вадят тела на загинали край Лампедуза емигранти от Сомалия и Еритрея. Трагедията актуализира въпроса за единната политика на Европейския съюз по ежедневно опитващите се да достигнат европейските брегове африканци.
    

"Предлагам операция на Фронтекс, покриваща цяло Средиземно море. Ще поискам подкрепа за тази кампания, за да спасим човешки животи и да предотвратим нова трагедия", предложи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.


Фронтекс е агенцията, която Евросъюзът създаде преди 9 години с цел контрол на нелегалните имигранти. На предложението на Малмстрьом от Фронтекс отвърнаха, че бюджетът им е спаднал наполовина само за 2 години и работата на самолетите и хеликоптерите им вече зависи от дарения на отделните страни-членки


Италия на няколко пъти иска помощ от останалите страни-членки в общността за справянето с нелегалните имигранти и иска темата да се обсъди на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел . 


Според Рим тази година на италианския бряг са слезли над 30 хиляди имигранти, което е двойно увеличение спрямо 2012 г.