Това е една от мерките, залегнали в пакета с реформи, подготвен от ведомството

Няколко варианта за намаляване цените на лекарствата обмислят от Здравното министерство. Това е една от мерките, залегнали в пакета с реформи, подготвен от ведомството.Неофициално намеренията се простират от намаляване на ДДС до замразяване на лекарствата, които купуваме без рецепта.

 

От здравното министерство отказаха да конкретизират кои идеи точно планират да приложат, но бяха категорични, че ще има повече държавна намеса при ценообразуването на лекарствата.Това щяло да даде резултат до 2-3 месеца.


Сред идеите е поредно намаляване на надценките на аптеките и на търговците, както и замразяване за още 1 година на цените на лекарствата които купуваме без рецепта - като аспирин и аналгин. Тези цени сложи във фризера служебния кабинет и се очакваше през април те да могат да се променят - сега се мисли дали това да не се отложи за април 2015 година.


Възможността за намаляване на ДДС за лекарствата в общи линии се вади за пореден път - тук обаче е мястото да отбележим, че още като финаносв министър Пламен Орешарски беше категорично портив това да има различни ставки. Подобна идея няма начин да бъде одобрена от кабинета, коментираха експерти.


Според аптекарите, обаче само тази мярка може да доведе до реално поевтиняване на лекарствата. Всички други са безмислени.


„Идеята за по-голяма държавна намеса е абсурдна”, обясни пред камерата на Нова телевизия Николай Костов, собсвеник на верига аптеки. Дори да се намалят надценките на аптеките, хората нямало да усетят това - твърдят търговците.


За хората въпроса скъпи ли са лекарствата в България минава през друг въпрос - за доходите.
В крайна сметка остава да видим какви ще са мерките с които държавата ще се намесва повече на пазара за лекарства и ще дадат ли резултат или не. Добрите намерения на здравното министерство са да го усетим по джоба си до 2-3 месеца.