От началото на 2014 г. помощта само за второ дете се увеличи на 50 лева

Родителите няма да подават допълнителни документи, за да получат увеличението на месечната помощ за второ дете, което бе гласувано със Закона за държавния бюджет и влезе в сила от 1 януари 2014 г.


Досега тя беше 35 лева за дете. От началото на тази година обаче, помощта само за второ дете се увеличи на 50 лева. За останалите деца в семейството размерът й остава 35 лева.


При определяне поредността на децата се вземат предвид всички деца: родени, припознати, осиновени, доведени, заварени към момента на подаване на молбата декларация, информират от Агенция „Социално подпомагане”.


При едновременно раждане от майката на две и повече деца, помощта се увеличава от 52,50 лева на 75 лева за всяко дете. Остава изискването за подоходен критерий при отпускане на помощта, като средномесечният доход на член от семейството е 350 лева.

 

От началото на 2014 г. родителите на деца с увреждания ще получават по 100 лева - двойният размер от размера на помощта, определен за второ дете. От 217 на 240 лева бе увеличена и месечната добавка за деца с трайни уреждания, независимо от дохода на семейството.


Размерът на еднократната помощ за живородено дете се запазва и през тази година и за първо дете е 250 лева, за второ - 600 лева, а за трето и всяко следващо – 200 лева. За 2014 г. размерът на другите помощи по Закона за семейните помощи за деца се запазва.