Това показва ежегодният доклад на Фрийдъм Хаус „Свободата в света 2014”

Свободата в света намалява за осма поредна година през 2013-а. В 54 страни състоянието на политическите права и гражданските свободи се е влошило през миналата година, а в 40 се е подобрило. Това показва ежегодният доклад на Фрийдъм Хаус „Свободата в света 2014”.


Особено забележителни през миналата година са били събитията в Египет, довели до отстъпление на демократичните му институции след военния преврат. Сериозни пречки пред демократичните права се наблюдават и в редица други страни, включително Русия, Украйна, Азербайджан, Турция, Венецуела и Индонезия.


Организацията отбелязва подобряване на гражданските свободи в Тунис и в Пакистан. Подобрение е отчетено също в Мали, Кот Д`Ивоар, Сенегал, Мадагаскар, Руанда, Того и Зимбабве.


Фрийдъм Хаус твърди, че турският премиер Реджеп Ердоган проявява засилващи се авторитарни наклонности, включително при потушаването на протестите в Истанбул, информират от организацията.

 

Справка в българския тълковен речник показва, че под „Свобода” се разбират няколко неща - възможността отделният човек да проявява собствената си воля. Или да няма ограничения от обществено -политически характер като свободата на словото, например.

 

Докато за някой свободата означава повече пари или  по-дълга почивка, то за други свободата е шанс за по-добър живот.

 

Мохамед е на 29 години когато бяга от ужаса на войната в Сирия. И досега си спомня шума на непрекъснатия бомбен и ракетен обстрел над родния си град. Там загива най-добрият му приятел, с когото са израснали от деца. Не издържа, решава да се махне. Избира страната ни. Намира си работа. И само година по-късно Мохамед вече си представя България като втора родина. Радва се на свободата си.

 

Тук ми харесва много. Ние – българите и сирийците, си приличаме, но тук мога да си позволя неща, които у дома в момента не мога - да си намеря хубава работа, да продължа да уча защото искам да стана журналист. Вече имам и приятели тук. Чувствам се свободен”, казва той. 

 

Мохамед още не е сигурен дали иска да се върне в Сирия, дори ситуацията там да се промени. Радва се, че е имал свободата да направи своя избор.

 

В България вече е различно, особено след падането на комунизма.  Вие сте свободна държава, част от Европа. Иска ми се и Сирия да е свободна”, завършва имигрантът.