Чака се съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство

Експерти установиха, че паметникът на Христо Ботев на централния площад във Враца се руши и са нужни спешни възстановителни дейности. Общината не би могла да се справи сама с дейностите, които са специфични и доста скъпи. Непосредствено след края на Ботеви дни тази година държавата отпусна сумата, която е нужна, за да се спаси паметника. 

Димитринка Андреева идва от Ботевград и води учениците си пред паметника на Христо Ботев във Враца. Все още не е чувала, че той трябва да бъде ремонтиран, но смята, че е важно за него да се полагат грижи. "Трябва, разбира се! Това е символът на Враца! Ние бяхме и в музея. Много неща ни разказаха за Враца. Ботевград носи името на Ботев", посочва Андреева. 

В музея на всички посетители разказват, че големият 12-метров монумент е наследник на първия паметник в Княжество България, на чието откриване през 1890 година са присъствали майката на Воеводата, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. Сега той се съхранява точно там.

"Не знам поради каква причина, само в ума на тогавашния Вълко Червенков, може би той е знаел. Не му харесва това. Какво точно не му харесва не знам. За мен това е един шедьовър! Много бързо паметникът е демонтиран", казва директорът на музея Георги Ганецовски. 

Родствениците на Ботев и Левски: Трябва да спазваме заветите на героите ни

Тогава тоталитарната власт поставя на негово място каменен бюст. В началото на 60-те години обаче той изглежда все по-невзрачен на фона на все по-високите сгради и на 2 юни 1964 година е открит този, пред който цяла България всяка година отбелязва героизма на Ботев.

Оглед на експертна комисия обаче установява, че паметникът е започнал да се руши. "От неговото изграждане преди 60 години има над 40 конструктивни изменения, пукнатини, цепнатини, цялата вътрешна конструкция метална, която държи паметника тя вече е станала на прах", заявява кметът на Враца Калин Каменов.

"Тъй като е твърде голям 9 до 12 метра височина, има вътрешна конструкция, която е от желязо, силно корозирало. Прави впечатление сега, че ако се огледа, че самият бронз е силно увреден и аз, моето скромно мнение е, че причина са последните десетилетия и киселинните дъждове", допълва Ганецовски.

Затова е потърсена помощта на държавата. "Благодарение на бързата реакция на служебния министър-председател Главчев бяха отпуснати средства в размер на 780 хиляди лева, които ще бъдет използвани за целия мемориал и комплекс, свързан с паметника на Ботев, за да бъде възстановен в нужния вид. Изключително опасен е в този си вид паметника. Конструкцията отвътре, която го държи я няма. Така, че той ще бъде демонтиран, както е монтиран преди 60 години", съобщи кметът.

Близките на Стефан Данаилов с инициатива за поставяне на негов паметник в София

След няколко дни паметникът ще бъде ограден и обезопасен. Остава е да бъде получено съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство и да бъде издадено разрешението за строеж.

"Имайки предвид сложността и спешността на ремонта, който е крайно належащ, тъй като паметникът е опасен, се надявам да получим тяхното становище и да започнем в най-бърз порядък работа", посочи Каменов. 

От музея също са готови да помагат в експертизата така, че паметникът да бъде възстановен по най-добрия начин. "Ние сме в тясно взаимодействие с експерти и реставратори, включително и от Археологическия институт, специализирани по метал", твърди Ганецовски.

Надеждите са, че работата реално ще започне още в началото на есента, за да бъде готов паметника за честванията през 2025 година. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase