Къде да бъде поставен се превърна в препъни камък пред Общинския съвет

В края на годината се навършват 5 години откакто ни напусна любимецът на поколения българи – големият Стефан Данаилов. Близките му подемат инициатива, за да бъде изграден паметник на Ламбо в София. Къде да бъде поставен обаче, се превърна в препъни камък пред Общинския съвет. 

Пред Народния театър - именно тук близки на обичания актьор искат да бъде поставен неговия паметник, но не на същото мнение са общински съветници както и независимият експертно-художествен съвет. Според тях по този начин ще бъде нарушен историческият облик на София. 

Малко след смъртта на Ламбо майката на сина му започва да събира подписка за изграждането на негов паметник.

Ирен Кривошиева споделя, че мястото за монумента, определено в проекта, е до Народния театър, парламента и до НАТФИЗ. Но желанието на неговите наследници няма да бъде изпълнено. След две обсъждания в рамките на година независими експерти взели единодушно решение, че Народният театър не е мястото пред което да бъде издигнат паметникът на големия актьор.

Спомен за Стефан Данаилов: Легендарният актьор щеше да стане на 81

"Нямаме нищо против да има паметник на Стефан Данаилов, просто не искаме да се пренасищат, претрупват пространствата по центъра, които трябва по някакъв начин да съхраним през годините", подчерта проф. Георги Янков, председател на Експертно-художествения съвет.

Едно от обясненията му е, че градската градина също е паметник на културата и ако се препълни с бюстове и скулптури, ще се наруши историческия ѝ облик.

"Ламбо е част от историческият облик на София. И не само - и на България. Заслужава един паметник, защото обособява един период от историята на България, на София, на театъра, на киното, на политиката", категорична е Кривошиева.

"Имаме плеяда от десетки големи, любими актьори от Народния театър. Ами ако и техните наследници и приятели пожелаят и те да бъдат овековечени там какво правим?", пита проф. Янков.

Експертно-художественият съвет предлага паметникът на Стефан Данаилов да бъде в градина, близо до мястото, където е живял. Намира се до Софийската духовна семинария и е на 30 минути от Народния театър.

СПОМЕН ЗА СТЕФАН ДАНАИЛОВ: Актьори и музиканти ще отбележат 80 години от рождението му

"Той е живял там, тук е творил, тук е обичал и всъщност това е значимото за него място. Един човек остава зад себе си това, което е сътворил. Да, хранил се е, спал е в тази къща. Колко хора, освен живущите и то на възраст, защото не могат да се придвижват до други места, биха посетили тази градинка? Целта е младото поколение да минава и да вижда по някакъв начин този човек. Дори да попитат - кой е този? Ще им кажат "той това направи, така направи" - това е паметта за него", смята Ирен Кривошиева.

Аплодиран е от публиката дори и във времето, в което неговата политическа обвързаност с БСП разделя българите. Мирослав Боршош, председател на Комисията по образование, култура и наука споделя, че не му се иска паметта на Стефан Данаилов, толкова уважаван от всички ни човек и актьор, да бъде и политизирана. Затова ще подкрепи в СОС създаването на монумент.

Официално решение от Общинския съвет няма, но то ще бъде взето според мнението на независимата комисия

Въпреки различията и несъгласията експерти и политици са убедени - паметник трябва да бъде поставен.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase