От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията

БСП избра временно изпълняващ функциите на председател на партията. На Национален съвет социалистите посочиха като най-подходящ за поста Атанас Зафиров. За него гласуваха 104-ма от членовете на Националния съвет. Трима се въздържаха, а против кандидатурата му нямаше.

Борислав Гуцанов пък бе посочен за председател на парламентарната група на "БСП за България".

До гласуването се стигна, след като на 11 юни досегашният лидер на формацията Корнелия Нинова подаде оставка заради незадоволителния резултат на изборите.

БСП се събра на Национален съвет

С избирането на Зафиров оставката на Нинова е официално приета, а правомощията ѝ като председател - предсрочно прекратени. Оттук нататък функциите се изпълняват от Зафиров, до избора на нов.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор. Това предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро. Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това. 

Кой е Атанас Зафиров?

Според сайта на парламента той е роден през 1971 г. в Бургас. Завършил е три магистратури - „Национална сигурност” във Военна академия „Г. С. Раковски”, „Финанси” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и „Български език и история” в същото учебно заведение. Народен представител е в 42-рото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Три мандата е делегат в Парламентарната асамблея на НАТО. Председател е на Управителния съвет на Българска федерация по ръгби, посочва БТА.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.