Причината – оставката на досегашния лидер на партията Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП провежда заседание днес. Ще бъде насрочен пълен цикъл отчети и избори в партията и ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на БСП. Ще бъде определен и периодът, в който ще се проведе прекият избор за нов председател на БСП.

Корнелия Нинова подаде оставка

От Младежкото БСП поискаха гласовете на младите членове на партията да се чуват повече. Пред централата на „Позитано” 20 те се събраха, за да покажат готовността си да участват активно във вземането на решения в БСП. На Националния съвет няма да присъства нито Корнелия Нинова, нито заместникът ѝ Георги Свиленски.  

Преди заседанието досегашният лидер Корнелия Нинова призова членовете на НС на БСП "да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос". "Изпратих оставката си до всички структури и членове на БСП, както и до Националния съвет. Заедно с нея подадох до Пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро. Както заявих по-рано, няма да участвам в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияя по някакъв начин", допълни тя.

Предполага се, че управлението на партията ще поеме един от досегашните заместници на Нинова - Владимир Москов, Атанас Зафиров или Ирена Анастасова. Кристиан Вигенин заминава за Европарламента, така че не се очаква той да заеме първия пост в столетницата. Днес ще бъдат насрочени избори за нов председател, като се очаква гласуването да се случи през есента.

Преди заседанието коментар направи Калоян Паргов. Пред журналисти той обясни, че БСП ще обсъди избора на председател на парламентарната група на партията, избор на зам.-председател на парламента. Той определи всички тези решения като политически. „Очаквам да върнем колективността”, добави Паргов.

„Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме какво се е случило, за да не се повтаря”, заяви на влизане председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков.

Припомняме, че на 11 юни Нинова подаде оставка. Причината – ниският резултат на партията на последните избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС