През 2011 г. Стефан Стефанов взе за заложници 5-има банкови служители и простреля охранител

16 години и 8 месеца, вместо досегашните 13 години затвор за извършителя на банковия обир в Сливен Стефан Стефанов. Това поискаха и държавното, и частното обвинение.

 

В Бургас нов тричленен състав на Апелативния съд гледа повторно процеса заради това, че Върховният касационен съд върна решението му с мотива, че присъдата от 13 години е силно занижена.

 

В момента Стефан Стефанов излежава присъда от 12 години и 8 месеца в бургаския затвор заради това, че на 23 март 2011 година нахлу в офиса на банков клон в центъра на Сливен, простреля охранител, взе за заложници петима банкови служители и направи опит да присвои голяма сума пари.

 

За всичките 8 престъпления Окръжният съд в Сливен му даде 15 години затвор, а Апелативният в Бургас намали присъдата заради оказано съдействие от страна на Стефанов. 

 

ВКС обаче смята, че това е занижена присъда.Такова е и искането на държавното обвинение . 

 

„Искам увеличение, но увеличението е ограничено с предходното произнасяне на Апелативния съд”, обясни прокурор Милена Досева.

 

Изчисленията сочат, че не може да получи повече от 16 години и 8 месеца. Затова настоява и защитата на простреляния по време на обира охранител.

 

По думите им до момента Стефан Стефанов не е показал, че ще се превъзпита. Самият обвиняем остана безмълвен.

 

По време на новото дело няма да бъде разглеждан размерът на присъденото за охранителя обезщетение от 160 000 лева. Станчо Станев обясни,че държи да получи обезщетението си, тъй като преди година е бил освободен от банковата институция, в която пострада.

 

От банката, в която е работил охранителят Станчо Станев, не отговориха днес на писменото запитване на Нова дали той наистина е бил уволнен и дали мотивът за отстраняването му е фактът, че е поискал обезщетение.