Внасянето на обвинителния акт се отлага малко, заяви главният прокурор Сотир Цацаров

Нови разкрития около терористичния атентат на летището в Сарафово. Разследващите са установили самоличността на трети мъж, който пряко е участвал в бомбения атентат. Именно затова и делото няма да влезе в съда през март, каквито бяха първоначалните предположения. 

 

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи беше взривен на летището в Сарафово. При кървавия атентат загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса и още един мъж, за когото се предполага, че е заложил бомбата. 

 

Две години след атентата, разследващите са разкрили самоличността на трима от организаторите и участниците в него. 

 

Още миналата година МВР разпространи имената на двама от идентифицираните атентатори – това са Мелиад Фара - австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж - канадски гражданин. 

 

Знае се и в кои държави са те в момента, но разследващите все още чакат отговор на молбите за екстрадирането им. Ако заподозрените бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени на съд тук, ако не бъдат предадени, съдебният процес ще трябва да протече в тяхно отсъствие. 

 

Обвинителният акт срещу тримата заподозрени няма да бъде внесен през март, както прокуратурата беше планирала. Новите разкрития изискват малко повече време на разследване и събиране на още доказателства, обясни главният прокурор.