Прокуратурата върна коригирания обвинителен акт срещу Цветанов и трима бивши шефове на СДОТО

Прокуратурата внесе в съда коригирания обвинителен акт по делото за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от държавното обвинение, предаде БГНЕС. По-рано делото, заведено и срещу трима бивши директори на СДОТО, бе върнато на прокуратурата от съда.

 

През февруари Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт. Тогава стана ясно, че съдия Петър Гунчев е открил съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията срещу Цветанов и останалите трима подсъдими по секретното дело.

 

Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов са обвинени, че за период от около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та.

 

Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър съзнателно е допуснал тримата директори да извършат престъпление. Според прокуратурата от действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и уронване на престижа на МВР.

 

Срещу Цветанов в съда има вече две дела - за това, че е отказал прилагане на СРС-та и за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на друго лице.