Десетки къщи, дворове, приземни етажи и селскостопански постройки са под вода

Сериозно остава положението в община Свищов, където след снощните порои и градушка са наводнени десетки къщи и дворове. Общината ще поиска спешна помощ от държавата, тъй като водната стихия е на път да срути църквата „Свето Преображение Господне”, която е паметник на културата. 

 

Само за час късно снощи над Свищов и околните селища се изляха около 40 литра дъжд на квадратен метър. Десетки къщи, дворове, приземни етажи и селскостопански постройки са под вода. Спасителните екипи на Гражданска защита и общината работят бързо по отводняването. 

 

Най-сериозно е положението в селата Овча могила и Ореш, където почти няма асфалт по улиците, а в Овча Могила е пострадал и покривът на училището. Заместник-кметът на община Свищов Виктор Майсторов заяви, ще иска спешна помощ от комисията по бедствия и аварии за спешно укрепване и ремонт на църквата „Свето Преображение Господне”, който по думите му може да се срути. 

 

Сериозно е наводнен и римският град Нове, реконструиран с европейски пари. На място обаче усилено работят екипи на общината и обещават да отводнят амфитеатъра, където в петък тържествено ще бъде открит фестивалът „Орел на Дунава”.