Според Лютви Местан евровотът е показал, че кабинетът "Орешарски" страда от липса на доверие

Истински трус порази политическия живот на държавата, след като ДПС назова срока на годност на кабинета „Орешарски”. Партията се обяви "За" избори до края на годината. Оставането на кабинета на власт крие рискове за стабилността на държавата, но и незабавната му оставка – също. Така прозвуча прогнозата на лидера Лютви Местан за актуалната политическа обстановка. Затова ДПС излезе с няколко свои рецепти за нейното успокояване. Причината за резкия ход - резултатите от евроизборите показали не, че правителството не може да управлява добре, а че страда от липса на доверие, което прави изкарването на пълния му мандат – невъзможно.

 

С уговорката, че не издава присъди, ДПС издаде такава – край на кабинета „Орешарски”. А залата, в която се проведе пресконференцията на партията, трудно побра желаещите да я чуят лично. Така, един обикновен брифинг, в един обикновен парламентарен ден, промени политическия пейзаж.

 

„Имам съзнанието, че поемам тежък риск с тази пресконференция”, заяви лидерът на движението Лютви Местан, който посочи, че вижда три сценария за неизбежната оставка и предсрочния вот. Първият – избори "2 в 1" догодина наесен. Вторият – избираме новите депутати през юни догодина. Третият, най-спешен - оставка на правителството още през септември, служебен кабинет и избори: „Нашите предпочитания са към третия вариант. Избори до края на годината”, категоричен беше председателят на ДПС.

Още по темата

 

Що се отнася до изходните позиции и бъдещите коалиции, препратката му към бившите управляващи беше ясна: „Вотът не дава основание за еуфория, за повишаване на децибелите и за връщането към АЗ-формата”. Вратата на ДПС обаче, както обикновено, остава отворена за всички: „Да се въздържаме от заклинания – нито по посока „за”, нито по посока „против”. Аз бих призовал всички да пият кафе. Сега е време за кафе, за диалог”.

 

А какво управление ще излезе от кафепиенето след предсрочните избори, когато и да са те остава загадкта, защото "основният сценарист е суверенът".

 

На среща вчера Местан съобщил позицията си както на премиера Пламен Орешарски, така и на лидера на БСП Сергей Станишев. А дали изборните им календарчета ще се уцелят, щяло да стане ясно до 2 седмици. Без шок и изненади в БСП, но и без лидера Станишев - така левицата посрещна плана „Местан”. Неофициално, твърди се, трите варианта на Местан са били най-коментирани и между четирите стени на „Позитано”. А официално:

 

Чухме вариантите на политическата хронограма. Не е трудно те да бъдат разисквани като възможни варианти”, каза депутатът Янаки Стоилов.

 

В БСП обаче имат и друга идея - ще  удължават живота на кабинета с обещания за по-стегната работа - в здравеопазването, очаквано - по „Южен поток” и пак ще търсят пари за най-бедните.

 

„Ние носим отговорността на мандатоносители. Явно до този момент, тази роля БСП не я е изпълнила достатъчно пълноценно”, проанализира ситуацията Стоилов. „Аз чух, че те (ДПС, бел.ред.) са слагали юзди на лявата политика. Искам да кажа, че голяма част от гражданите, ако използвам тези образни сравнения, искат да има шпори на управлението, за да се ускори развитието”.

 

Всеки днес излезе със свои дати за евентуален вот –  ГЕРБ настояха правителството да се оттегли  „незабавно”, от „Реформаторския блок” поискаха избори възможно най-бързо. Бареков – през октомври. А от „Атака”  не желаят предсрочен вот, защото искали първо касиране на евроизборите. И накрая остана въпросът – кой, кога и с кого ще пие кафе през следващите седмици.

 

Въпреки че официално няма информация за спешно заседание на ръководството на БСП, неговите представители цял ден влизаха и излизаха от сградата на „Позитано” 20. Никой от тях обаче не коментира изказването на Лютви Местан и не пожела да изрази официална позиция от името на партията. Стана ясно, че това ще се случи утре на свикана пресконференция в Народното събрание.

 

Правителството също остави без отговор позицията на ДПС. Премиерът Пламен Орешарски не отговори на нито един от журналистическите въпроси, свързани с прогнозата на коалиционните му партньори от движението за нови избори до края на годината. Министър-председателят поздрави новоизбраните български евродепутати, но в изказването си не засегна актуалната тема за оставка на кабинета и предсрочни избори.

 

Повече за политическата буря във властта ще научите от видеото.