От "Екоравновесие" все още не са успели да заловят кучетата

Кучета нападнаха и нахапаха 3-годишно дете. Инцидентът е станал в софийския квартал "Младост" на поляна, посещавана от много семейства с деца. За щастие животът на момченцето е вън от опасност, но тревогата на местните жители е много голяма. Според” Екоравновесие” най-вероятно кучетата са от съседни квартали. 

Още по темата

 

Вчера след обяд, докато родителите на Наско го разхождат в парка пред Община "Младост", детето се затичва към тревните площи. Там попада на четириногите

 

"В последния момент баща му видя кучето и докато извика, едното вече беше скочило върху него и го събори на земята. Изведнъж отнякъде изникнаха още две кучета и се нахвърлиха върху него", разказа майката на Наско.

 

Майките, които са всеки ден в парка, казват, че досега не е имало подобни инциденти. Няколкото бездомни кучета, които се навъртат около близкия до парка пазар, според местните, са дружелюбни. От "Екоравновесие” са идвали няколко пъти, но не са успели да открият агресивните четириноги.

 

"Кучетата са преминаващи, не са постоянно пребиваващи, което ни навежда на мисълта, че са изхвърлени отнякъде. Районът ще бъде обхождан, докато кучетата бъдат заловени или се установи каква е причината да бъдат там", обясни експерт от "Екоравновесие".

 

По данни на общината през последните три години популацията на бездомните кучета в София е намаляла с близо 30%, но безотговорността на хората - не. Така или иначе, когато разхождат 3-годишният Наско в парка, родителите му вече ще бъдат нащрек.

 

През този месец Столична община започва безплатна кастрация и регистрация на дворни кучета в 15 района на столицата. Четириногите ще бъдат извозвани и връщани обратно. Според общината всеки от нас може да се включи в намаляване на популацията на бездомните кучета. Един от начините е чрез кастрация не само на бездомните, но и на домашните любимци.