Проверка показва, че има промяна в отварянето на вратата и това трябвало да става "ръчно"

Пострадалата жена при вчерашния инцидент с асансьор в поликлиника в Бургас е излязла от кома. 51-годишната Ваня Колева е контактна, макар да е все още объркана и в шок от инцидента. 

Още по темата

 

В понеделник около 13.00 часа жената, бутайки едногодишното си внуче в бебешка количка, падна върху тавана на асансьора. В отделението по реанимация са извършени множество изследвания, но до края на деня предстои да й бъдат направени още няколко, които да покажат как ще продължи по-нататъшното й лечение.

 

Съпругът на пострадалата научи от Нова телевизия, че Ваня е излязла от кома. Мъжът има много въпроси. До тази сутрин обаче той не бе разговарял с директора на медицинския център. Заедно с екипа мъжът влезе в болничното заведение, за да потърси отговори.

 

Д-р Емилия Драганова, директор на Медицинския център, е категорична, че досега не е имало оплаквания от асансьора, който е с разрешение за ползване от 2011 година. Фирмата ”Сити Тех” ООД е спечелила поръчката за доставка в конкурс с още две фирми.

 

В Държавната инспекция за технически контрол са научили за инцидента от медии, въпреки че ползвателят, т.е. Медицинският център, е трябвало да ги уведоми. Проверката на място късно вчера е показала, че има промяна в отварянето на вратата и е упоменато това да става "ръчно".

 

Представени са документи от фирмата, монтирала съоръжението, в които са посочени, че това не е асансьор, а подемник и поради тази причина разрешителното му е издадено от ДНСК, а не от Държавната инспекция за технически надзор.

 

Съоръжението в медицинския център, в който стана инцидентът в понеделник, по закон не подлежи на технически надзор. Причината е, че не става въпрос за асансьор, а за повдигач за хора с увреждания.

 

За такива съоръжения под три метра законът не предвижда технически проверки, последваща поддръжка, както и въвеждане в експлоатация от съответните органи. 

 

Нова телевизия продължава да търси още подробности около инцидента. 
 

Репортер: Цеца Алексова