В Украйна избухна газопровод за Европа

И докато Консултативният съвет при президента в София остави темата „Южен поток” за обсъждане при следващо събиране, в Белград говориха именно за проекта. Стана ясно, че Сърбия не се отказва от газопровода.

Още по темата

 

Руският външен министър Сергей Лавров, който пристигна на посещение там, обяви, че спирането на работата по "Южен поток" е временно:

 

„Искам да потвърдя готовността ни за "Южен поток". Ние трябва да го построим, защото това е единственият реалистичен проект за газовата сигурност в Югоизточна Европа”, заяви Лавров.

 

Руският първи дипломат потвърди, че всички споразумения със Сърбия все още са в сила и нищо не се е променило.

 

„Нашият национален и държавен интерес е "Южен поток" да бъде построен”, заяви на свой ред сръбският външен министър Ивица Дачич.

 

Очаква се строежът на сръбския участък от Южен поток да започне през юли.

 

В същото време взрив разруши основен транзитен газопровод в Украйна. Съоръжението пренася синьо гориво от Русия за Европа. Жертви и ранени няма.

 

Огромни пламъци се издигаха часове наред от взривилия се участък в провинция Полтава в централната част на Украйна. До момента не е ясно какво е причинило експлозията.

 

Украинските власти побързаха да заявят, че става въпрос за авария. Вътрешният министър на страната обаче не изключи вероятността взривът да е резултат от терористичен акт. По думите му, хора, живеещи в района, са чули два гърмежа, а след това и голяма експлозия.