За последният месец падналите валежи в Добруджа са над 200 литра на квадратен метър

Има реална опасност да се забави жътвата на пшеницата. За това алармират зърнопроизводители от Добруджа. Причина за това са непрекъснатите валежи не само в региона, но и в цялата страна.  


За последния месец падналите валежи са над 200 литра на кв. метър при годишна норма от 350 л.  Опасността зърното да не узрее и жътвата да не започне навреме е реална, а заради високата влага реколтата е нападната от много болести. Борбата с тях и многократното пръскане ще доведе до оскъпяване на продукцията от зърно с повече от 20%, твърдят фермерите.


Какви ще са добивите и качеството на пшеницата - производителите все още не се ангажират да прогнозират.


„Като добиви, като стойности не мога да кажа, но при всички случаи ще даде отражения и то на много места, тъй като има много полегнали посеви, особено при ечемика, а напоследък и при пшеницата и при рапицата виждам. Това неминуемо ще даде отражение не само върху скоростта, с която ние ще прибираме реколтата, но и върху количеството, което ще успеем да приберем. Винаги полегналият посев затруднява жътвата и увеличава загубите при прибирането. Тоест, ние няма да можем да приберем онова, което се е родило. Предпоставка за редукция в добива има и разбира се, и болестите, които са на лице”, обясни Орлин Панев председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.