За Брюксел са приемливи всички елементи от инфраструктурата за доставка на газ в Европа, заяви Гюнтер Йотингер

Европейският съюз не е против "Южен поток", а строителството на газопровода е прекратено временно. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. В същото време в Русия твърдят, че Брюксел заплашва България, за да се откаже от газопровода

 

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката твърди, че всеки един нов инфраструктурен проект е добре дошъл

 

"Южен поток, както и всеки друг газопровод, е приемлив. Винаги приветстваме нови инвестиции и нова инфраструктура. „Южен поток” обаче не решава истинския ни проблем, а това са зимите на 2005-а и 2016-а. Така че се нуждаем от решение за доставките, независимо от газопровода", коментира Йотингер.

 

Той добави, че Еврокомисията като гарант на съюзното законодателство е длъжна да осигури съответствието на проекта с европейските правила. Уточни, че специално за България нейното споразумение с Русия поражда в Брюксел въпроси в областта на екологията, правилата на вътрешния пазар и антимонополните правила. 

 

"Строителните работи са спрени и бих се удивил, ако разбера, че на места строителството продължава", бяха думите на Йотингер. 

 

Междувременно Русия обвини Евросъюза, че се опитва да провали "Южен поток" и заплашва България, за да се откаже от проекта. Министъра на енергетиката Александър Новак заяви, че Брюксел е заплашил България със спиране на парите от еврофондовете, ако не се откаже от газопровода.