Паниката се породи заради липса на информация, категоричен е Светослав Терзиев

„Случилото се в петък с ПИБ е заложено не като бомба, а като цяло бойно поле - от опита за затваряне на КТБ до масовата истерия и изтеглянето на влогове. Тя можеше да бъде използвана от всеки. Ако не беше насилственото сваляне на колене на КТБ, никога нямаше да се стигне до истерията с ПИБ. Много се надявам, че апетитите на цялата група, която предизвика сътресенията отпреди месец – Делян Пеевски, Сотир Цацаров, Борислав Сарафов, Христо Динев, да са отминали”, каза в студиото на „Събуди се” журналистът Соня Колтуклиева.

 

„Вътрешният министър Цветлин Йовчев да не размахва кредитната си карта от Първа инвестиционна банка, в петък сутринта трябваше да каже, че от два дни се знае за електронните атаки, които дискредитират банката”, допълни тя.

 

„Не е изключено в нечия глава да се е мотаел план, че ще може по този начин изтрие дълговете си. Ако някой обаче е разчитал на това, явно не разбира от банково дело и фалит. Дори да фалира една банка, а ПИБ и КТБ са много далеч от това, кредитите не се отписват. Напротив – кредитополучателите продължават да ги дължат на Фонда за гарантиране на влоговете”, заяви икономистът Георги Ганев.

 

„Трябва да се обърнем към някои фундаментални неща, които забравяме. Появи се криминален слух, който подведе хората. Той се появява там, където липсва информация. Той е единствено пълнеж в празнина”, допълни журналистът Светослав Терзиев.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.