За последните пет месеца в България са влезли близо 370 милиона евро – с 300 хиляди повече от миналата година

Нов рекорд - Само за месец българските гастарбайтери изпратили на близките си 85 милиона евро. За последните пет месеца в България са влезли близо 370 милиона евро, което е с 300 хиляди повече от миналата година.

 

В Гърменското село Дебрен почти всяка къща се крепи на емигрантски пари. В дома на Фикрет Янузов парите за ремонта идват от сина му. Работи в Америка вече 10 години. „Ние си имаме една дата, праща по 400-500 долара, може този месец да прати повече, имаме празник”, казва той.

 

Всяка година родните гурбетчии пращат у нас над 800 млн.евро. Реалната сума, обаче е в пъти по-голяма, т.е. парите дадени на ръка не се отчитат. Извън статистиката остава и Елена Въгленова от симитлийското село Долно Осеново. Вчера се прибрала от Испания, където работи от 9 години. Със заработеното зад граница успява да построи къща за децата си.

 

За близо месец в къщата си в България Елена ще инвестира близо 9 хил. евро. После отново на гурбет. „Носталгията ни измъчва, но България не ни предлага никакви възможности. Нямаме никаква реализация тука и единствено за момента разчитаме на чужда страна и така ще караме докато можем”, казва тя. Следващата инвестиция на Елена ще бъде в образованието на децата ѝ, но зад граница.

 

Репортер: Екатерина Николова