Скандинавската страна засили граничния контрол и затвори част от въздушното си пространство

Норвегия реши частично да затвори въздушното пространство над югозападния град Берген и да проверява самоличността на всички влизащи в страната, включително на европейските граждани. Това съобщи днес норвежката полиция - два дни след засилване на мерките за сигурност в страната поради терористична заплаха, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

Скандинавската държава е разтревожена от четвъртък, след като Полицейската служба за сигурност (ПСС) получи "информации, според които група, свързана с ислямски екстремисти в Сирия, може би възнамерява да извърши терористичен акт в Норвегия".

 

"По съображения за сигурност полицията настоя "Авинор" - операторът на норвежкото държавно летище, да забрани полетите над центъра на Берген", заяви Густав Ландро, началник на полицията в региона.

 

Летището на Берген обаче функционира нормално. Забраната засяга само полетите на малки частни самолети и тези с увеселителни цели. Тя не се отнася до санитарните машини на морската спасителна служба, армията и силите на реда, уточни полицията.

 

Норвегия не членува в ЕС, но е член на шенгенското пространство, включващо 26 европейски държави, преустановили паспортните проверки и други видове контрол на общите граници.

 

"Сега обаче пътниците от северните страни ще трябва да носят документи за самоличност - паспорт или шофьорска книжка, европейските граждани - паспорт или лична карта", обясни норвежката полиция в комюнике на своя сайт. "По-вероятно е нищо да не се случи, но този път ще бъдем подготвени по-добре отвсякога да се справим с положението", увери пред журналисти в петък шефът на полицията Од Рейдар Хумлегаард. Той имаше предвид клането, извършено от десния екстремист Андерш Брайвик, който уби 77 души в Норвегия през 2011 г. - навремето полицията бе обсипана с критики, защото реагира твърде бавно.