Абдула Гюл е бил подложен на неуважение докато е бил на власт, казва Хайрюниса Гюл

Съпругата на отиващия си турски президент Абдула Гюл нападна гневно критиците му, като заяви, че той бил подложен на "лъжи и неуважение", докато бил на власт, съобщават местните медии, цитирани от БГНЕС.

 

Като президент Абдула Гюл подбираше изключително внимателно думите си, но съпругата му Хайрюниса не проявила подобна предпазливост на прощален прием късно снощи. Турската първа дама рядко говореше след встъпването в длъжност на съпруга й през 2007 г. и досега имаше сравнително мълчаливо присъствие до него, макар и винаги безупречно облечена.

 

"Видяхме какво беше написано и казано. Зная всичко", казала Хайрюниса пред турски репортери в коментар, публикуван в медиите. "Абдула Бей закри интернет и изтриваше новинарските бюлетини, за да не ме разстрои. Абдула Бей не може да каже това заради любезност. Но той беше подложен на много лъжи и голямо количество неуважение", категорична е турската първа дама.

 

Очаква се Гюл да се оттегли от политическата сцена, когато премиерът Реджеп Тайип Ердоган поеме президентския пост на 28 август. Двамата мъже някога бяха близки приятели, но напрежението стана по-очевидно в последните месеци и журналистите, подкрепящи Гюл, се оплакаха от грозната кампания срещу отиващия си президент.

 

Именно твърдо проправителствените медии усетили най-силно гнева на първата дама по време на приема. "Много съм подразнена от теб", казала тя на Абдулкадир Селви, колумнист в проправителствения вестник "Йени Шафак", като отказала да му стисне ръката, съобщава в. "Хюриет". Тя разкритикувала и представителя на подкрепящата Ердоган телевизия ATV Мехмет Акарджа, който искал да позира за снимка с отиващия си президент.