Цената ще бъде увеличена заради грешка в бюджета, каза Таско Ерменков

"Нашият анализ за жалост показва, че ще има поскъпване на тока и то няма да е с малко”, заяви в "Здравей, България" Валентин Николов от ГЕРБ по повод исканото увеличение на цената на електроенергията от ЕVN с близо 18% от 1 октомври.

 

"Още от 2013 г. ние предупреждавахме, че въглеродните емисии, попълването на фонда, с който се изплаща зелената енергия, са твърде надценени. Предупреждавахме, че много непрозрачно се прави формирането на електроенергията. За 2013 г. загубите на НЕК са 142 милиона, а за първото полугодие на 2014-а те са 250 милиона”, коментира Николов.

 

Той допусна, че нарочно някой води НЕК към фалит, за да се изкупи.

 

"Ние намалихме цената на тока, защото намерихме тези резерви, които ЕVN пропускат да кажат. Те пропуснаха да кажат и че 6 години имаха уюта да са с 16% гарантирана печалба”, заяви от своя страна Таско Ерменков от БСП.

 

"ЕVN не иска 18%, а около 12% за тях. Останалото увеличение е в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която бе допусната в края на миналата година при формирането на бюджета и въвеждането на една такса върху само част от възобновяемите енергийни източници. Тези пари в момента трябва да бъдат връщани”, обясни Ерменков.

 

По думите му именно заради тази грешка сега токът трябва да се увеличи със 7%.