Разказва „Дойче Веле”

Кралиците на земните пчели могат да оцелеят под водата до една седмица, когато спят зимен сън. Ново проучване установи, че някои земни пчели могат да отварят и затварят въздушните си отвори, като улавят достатъчно кислород, за да оцелеят. 

Изследователите използвали хладилна камера, за да имитират хибернация. Спящите кралици били поставени в натъпкана с пръст тръба, пълна с чешмяна вода. В продължение на седем дни, те или плували на повърхността на водата, или били потопени под вода с помощта на подобно набутало устройство. Повече от 80% от майките оцелели.

1/4 пчелни стопанства по-малко: Ще оцелее ли секторът?
 
Всяка зима цялата колония от земни пчели умира, с изключение на новите кралици. Те оцеляват, като се заравят под земята за 6 до 9 месеца. Тези важни опрашители излизат през пролетта, за да създадат нови колонии.
 
Тъй като наводненията стават все по-често срещани в световен мащаб, това проучване дава надежда, че земните пчели могат да оцелеят.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!