Международен екип от учени изследва каменни артефакти от обекта Нор Геги в Армения

Иновативни оръдия на труда в каменната епоха са правели хората в различни райони на планетата ни, а не само в Африка, както се смяташе досега, твърдят учени успели да датират такава находка в Армения, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Международен екип от учени изследва каменни артефакти от обекта Нор Геги в Армения. Те са изработени преди 325 000 до 335 000 години по метода Льовалоа, с който каменният блок се раздробява на слоеве за получаване на повече сечива.


Технологията е по-висок етап от по-примитивното двулицево оформяне на камъка.
„След като успяхме да датираме точно площадката в Армения, вече имаме първото ясно доказателство, че това значимо развитие на човешката иновативност е станало независимо сред различни популации в света”, пишат учените в сп. „Сайънс”.


Учените, ръководени от Алисън Маклауд от Лондонския университет, са анализирали вулканичен материал от археологически обект в селото Нор Геги в арменската провинция Котайк.


Досега повечето антрополози мислеха, че този метод за обработване на камъка е изобретен в Африка и след това се е разпространил по света, по-специално в Евразия, с мигрирането на древните хора.