Два часа момичето е поверено на грижите на чистачка и домакинка, които нямат правомощия за това

Още по темата

В продължение на два часа на 19 септември Ана-Мария е поверена на грижите на чистачка и домакинка, които нямат правомощия и компетентност за това. Въпреки това двете жени са наблюдавали децата в Четвърто помощно училище.

 

Това стана ясно от директора на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Камелия Николова.

 

Хората, които работят в училището, отричат детето да е оставяно без надзор. Отчетени са обаче пропуски в организацията и в контрола на работата и организацията в училището от страна на директора.

 

"Детето е било оставено без надзор. Има всъщност въпроси, на които не може да бъде намерен логичен и последователен отговор в кой момент детето е реагирало по начин, по който след това е предизвикало реакция и в родителите и в персонала", каза Ева Жечева, председател на ДАЗД.

 

Изводите на агенцията от междинните резултати по случая с Ана-Мария сочат неглижиране или подценяване в работата в 4-то помощно училище в столицата.

 

Сред другите пропуски са лоша комуникация между системата на образованието и социалната система. Има пропуски при предаване на грижата.

 

"Не е отчетен рискът на адаптацията на детето в училището", каза още Ева Жечева.

 

На въпрос дали Ана-Мария е била в защитена среда в 4-то помощно училище, Жечева призна, че с направените предварителни констатации и пропуските, които са установени, не мисли, че средата е била такава. Тя каза, че има още действия, които трябва да бъдат предприети по отношение подкрепата на персонала и как той да реагира.

 

Координацията и комуникацията с родителите не е на ниво, допълват от ДАЗД. Не се изпълняват задълженията да има отговорен служител възпитател, който да предава детето на родителите. От училището не са информирали, че детето не идва на училище, след като то е било спряно от родителите му.

 

ДАЗД може да издаде задължителни предписания и да постави определен срок за тяхното изпълнение. В случай, че не се спазват, се налагат санкции. Глобите за физически лица са от 1000 до 3000 лева, за юридически - от 3000 до 7000 лв.

 

Районната прокуратура образува наказателно производство срещу неизвестен извършител за блудство, извършено на 19 септември, спрямо 13-годишното момиче аутист.