От СК отчитат и тенденция за нарастване на броя на новите фирми по време на предизборната кампания

520 фирми в строителния сектор са прекратили дейността си през тази година. Междувременно, от Строителната камара отчитат и тенденция от години насам за нарастване на броя на новите фирми по време на предизборната кампания. Така тази година има 400 нововписани в регистъра строителни компании.

 

Причината за кризата в бранша е в нарушената бизнес среда, както и затворената от месеци КТБ. Отражение дава и проблемът със спрените европари по две оперативни програми. Заради това държавата и общините дължат на строителните фирми над 1 милиард лева. Това пък крие рискове и от замразяване и спиране на някои ключови транспортни проекти.

 

„Проектите няма да спрат, ако не спре плащането. А то не зависи само от пускането на еврофондове, зависи от Националния бюджет. Доколко той ще издържи докато се отпушат еврофондовете вече не мога да преценя. Рискови проекти са магистрала „Струма”, лот 4, където знаете, че има проблем с изпълнителя, Северна тангента, която беше така превъзложена, за да смени други рискови проекти, но и тя се оказа рискова, има проблем със западната дъга, там има нов търг, един търг се обжалва и някои жп проекти. Лошото е, че като се каже, че са рискови, те стават рискови”, категоричен бе изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков.