Правосъдният министър представи стратегия за реформи пред високопоставени представители на комисията

Европейската комисия очаква от България обединение около ясен план за реформа в съдебната система. Това заяви заместник-министър–председателят и министър на правосъдието Христо Иванов по време на визитата си в Брюксел, предаде БГНЕС.

 

В рамките на работното посещение министър Иванов представи актуализираната Стратегия за продължаване на реформата на съдебната система в условията на пълноправно членство в ЕС пред Катрин Дей - генерален секретар на Европейската комисия, Параскеви Миху - генерален директор на Главна дирекция "Правосъдие" и Уилям Слийт - директор на Дирекция Е "Координация на политиките ІІ".

 

Министърът отбеляза, че не само е запознал Европейската комисия със съдържанието на проекта, но и е уверил, че стратегическият документ е предмет на сериозна дискусия в съдебната система. Нашата цел е да покажем, че сме наясно с проблемите и имаме ясна посока за решаването им, без да сме си поставили нереалистични цели, категоричен бе Христо Иванов.

 

По отношение на съдебната реформа са нужни поредица от действия в една и съща добра посока, което ще е индикация за необратимост на реформите, посочи още правосъдният министър и допълни, че разполагаме с необходимия ресурс и възможност да отбележим видим прогрес в тази насока. Министър Иванов коментира, че от комисията вече са направили изявления, че проектът на актуализация на стратегията за съдебна реформа отговаря на критиките, както и че е важно политическото обединение около ясен план за съдебни реформи да стане реалност у нас до края на декември.

 

По време на разговорите е станало ясно още, че трябва да сме готови за критичен доклад през януари 2015 г. Засилващата се разлика между България и Румъния ще бъде подчертана и това трябва да ни мобилизира, коментира министърът.

 

От изключително значение е не само да се състави стабилен кабинет, който да има добри намерения, но и политическите сили в парламента да се обединят около общ приоритет в тази област, са посочили още от Европейската комисия.

 

"ЕК очаква от нас всички антикорупционни органи да заработят по-добре, както и по-голяма ефективност на прокуратурата и по-независим съд", акцентира министърът.

 

Христо Иванов допълни, че сериозен прогрес обаче няма да се постигне, ако реформата на съдебната система не бъде допълнена с аналогична реформа и в областта на вътрешните работи, което ще бъде сериозно предизвикателство за следващото управление.