Според данните децата във възпитателни училища са системно тормозени психически и физически

Децата, настанени в поправителни училища, интернати и домове за временно настаняване, живеят при мизерни условия, системно са тормозени психически и физически. Те често прибягват до самоубийство като зов за помощ и единствен изход от ужаса, в който живеят. 

 

Това сочи доклад на БХК, който е плод на двугодишно наблюдение в подобни институции. Експертите посетили 10 различни места за превъзпитание на деца, извършили престъпления, като установили нарушения във всички.

 

Децата в интернатите нямат лица. Техните съдби са заключени в институциите, в които са, защото са извършили престъпления. И трябва да ги превъзпитат. За непокорните има зловещи наказания.

 

 „Момичето прави опити за бягство, връщат я, взимат ѝ дрехите, но не само това, многократно я карат да обиколи по бельо сградите на институцията за назидание и унижение”, каза Женя  Иванова от БХК.

 

Интернатът се намира в плевенското село Подем, а някои деца не издържат тормоза. „Дете съвсем наскоро преди нашето посещение беше скочило в опит за самоубийство от тавана на институцията”, разказва Иванова.

 

В останалите интернати е същото. В Сливен момичетата ползват кофа за тоалетна, в Бойчиновци спят на дървени нарoве. В Домовете за временно настаняване на МВР пък задържали твърде дълго децата, уличени в престъпление.

 

„От началото на годината имаме три такива случаи, които са над 15 денонощия, в правилника е казано при изключителни случаи, бих казала, че тези бяха такива”, коментира началникът на Дома за временно настаняване - СДВР Мая Григорова.

 

В два от случаите става дума за момчета, блудствали с друго дете. Григорова обаче е съгласна с Хелзинкския комитет, че срокът за задържане на деца в домовете на МВР трябва да бъде намален до един месец , да не е до два месеца.

 

От БХК настояват реформата за затварянето на интернатите и домовете за временно задържане най-накрая да се случи. Ако ли не ще сезират Европейските институции.