Горанов увери, че хората няма да бъдат заключени в НОИ или в пенсионните фондове

 

Истинска политическа буря се разрази днес във връзка със спорните промени за парите ни за втора пенсия.

 

Пред сградата на парламента още от ранния следобед граждани се събраха на протест срещу пенсионните промени, готвени от управляващите. Последните обаче не отстъпиха. След цял ден на срещи, совалки и скандали между коалиционните партньори, ГЕРБ заяви, че няма да се откаже от намерението си вторият стълб да се разпределя и към НОИ, ако бъдещите работещи пожелаят това.

 

Финансовият министър Владислав Горанов в заключителното си изявление поясни, че това не означава, че хората ще бъдат "заключени" в НОИ или в пенсионните си фондове, и ще се търси начин тези текстове да бъдат прецизирани, така че това да бъде гарантирано. По неофициална информация, в хода на преговорите Горанов е заплашил с оставката си в случай, че предложението му не бъде прието. 

Още по темата



"Не се разбрахме, все пак имаме още 3 политически месеца", заяви Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок. 


 
По неофициална информация още сутринта шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов е изразил готовност ГЕРБ да се откаже от пенсионната рокада. Няколко часа и множество совалки по-късно обаче министърът на финансите сложи точка.
 

"Не намерихме аргументи за смяна на позицията, няма нищо лошо в даването на свобода за избор. Съгласихме се между януари и март да подобрим сегашното положение", заяви министър Владислав Горанов.

 
 
Подобряването ще се изразява в отмяна на решението изборът на НОИ да е веднъж и завинаги - тоест работникът да има право да си промени решението.
 

"Не ми е ясно как ще стане, в НОИ няма лични партиди", изтъкна социалният министър Ивайло Калфин. 


 
Иначе според АБВ идеята не е лоша, но е прибързана. Затова и на този етап те са против- също като Реформаторския блок.
 

"На кое кафе се договори това, че се реши...", заяви Радан Кънев.

 
Сините подозират партньорите си, че са на обща позиция с ДПС. Възникна и друго странно единомислие  - между БСП и президента, който по-рано днес разкритикува пенсионната идея.