Ябълката на раздора бяха промените в КСО

 

След 17 часа дебати, парламентът прие бюджета за следващата година.  Това стана почти без дебати, а окончателното гласуване приключи в двa часа след полунощ. Големите спорове бяха през деня около пенсионна поправка в бюджета на държавното осигуряване. Бюджетът на държавата не предизвика особен интерес, нито в опозицията, нито в управляващите и дебати почти нямаше. 

 

И следващата година държавата ще харчи повече, отколкото ще събира. Нов дълг от 8,1 милиарда лева е планиран за догодина. Въпреки това финансистите на министър Владислав Горанов смятат, че ще се вместим в допустимия 3 %-тен дефицит. Икономическият растеж се очаква да е 0,8%, а минималната работна заплата трябва да расте  на два пъти - веднъж през януари до 360 лева и втори път - през юли - 380 лева.

 

Ябълката на раздора се оказа реформата с пенсионните фондове, която беше подкрепена само от  ГЕРБ и ДПС. Спорната поправка предизвика трус в коалицията, емоционални изказвания в зала и ненадейното посещение на премиера Борисов, който обаче не се срещна с партньорите си в парламента, дори каза, че им е обиден. Радан Кънев му отговори задочно в студиото на „Събуди се” като заяви, че се надява президентът да наложи вето върху промените.

 

 

Държавният глава обаче заяви днес, че това няма да се случи. Той очаква да се състои обществен дебат до края на март. Едва тогава държавният глава ще промени мнението си, ако не е постигнат консенсус по промените.