От началото на годината към електронния регистър са подадени около 3000 болнични листове

Наплив от пациенти в поликлиниките в първия работен ден на 2015-та. А започнаха ли личните лекари да подават вече електронни болнични към НОИ?


Опашките от пациенти пред лекарските кабинети не са нещо необичайно, обикновено първият работен ден на годината е най-натоварен за медиците. А големият наплив може да се сравни само с този по време на грипна епидемия.


„Обикновено на ден минават по 50 пациенти, то сега ще минат два пъти повече”, обясни д-р Захаринка Гочева, общопрактикуващ лекар.


Петър и дъщеричката му бяха едни от многото чакащи за преглед. Въпреки дългото стоене пред кабинетите, повечето хора не бяха изнервени.


„Час и половина някъде. Бях подготвен, че трябва да се изчака, действително много хора”, разказа пациентът Людмил Стоянов.


Освен да се грижат за пациентите се, от новата година, джипитата имат и ангажимента да подават болничните им в НОИ - по електронен път. Нели обаче не смята, че от това има полза за нея.


„Направи ми впечатление, че болничният лист стана много по-бързо, ще е облекчение за работодателите”, разказа пациентът Нели.


От началото на годината към електронния регистър на НОИ са подадени около 3000 болнични листове. До този момент 4000 лечебни заведения са регистрирани в система на Националният осигурителен институт.


Хартиени болнични ще могат да се подават до края на юни, така че лекарите, които все още не фигурират в онлайн регистъра, имат шестмесечен гратисен период.


Повече по темата гледайте във видеото.