Всички приходи ще бъдат предоставени на редакцията на списанието

 

 

Седмица след атентата беше постигнат рекорд за вестника „Шарли Ебдо”! Изданието излезе в три милиона тираж и се разграби за броени часове! Новият брой се разпространява в двайсетина страни, на няколко езика, включително турски и арабски.


Точно седмица след атаката срещу редакцията на "Шарли Ебдо", при която бяха разстреляни 12 души, сатиричното издание възкръсна в 3-милионен тираж.


Французите не помнят откога не е имало опашки пред вестникарските павилиони. Още от преди отварянето на будките можеха да се видят десетки нетърпеливи читатели, които искат да си купят първия брой след кървавото нападение срещу вестника.

Още по темата


„Когато излязох сутринта от нас, бях убеден, че няма да мога да го намеря, така че това е истинско чудо”, казва читател на списанието.


„Получихме само 30 броя, а бяхме поръчали 515. Само заявките ни са за около 200 броя. Няма как да се справим… трябват ни още…”, обясни продавачка в павилион за вестници.


На първата страница на днешния брой отново е изобразен пророкът Мохамед. Той държи в ръце надпис: „Аз съм Шарли”. Отгоре е изписано: „Всичко е простено”.


Журналистите от „Шарли Ебдо” разказаха на импровизирана пресконференция в редакцията как са работили по новия брой.


„Имаше нещо повече от идеята да нарисувам Мохамед с надписа: „Аз съм Шарли”. Гледах го и той плачеше… Добавих отгоре думите "Всичко е простено" и се разплаках. Така се получи първата страница,  най-сетне я намерихме. Това беше нашата първа страница, не тази, която светът искаше да направим. Това не беше първата страница, която терористите искаха да направим, защото в нея няма терористи. Има просто един човек, който плаче, едно човече, което плаче… Това е Мохамед, съжалявам, че отново го нарисувахме…”, обясни Ренал Люзие „Люз”, карикатурист в „Шарли Ебдо”.


Въпреки тъгата и сълзите в очите на журналистите от „Шарли Ебдо”, те успяха да запазят чувството си за хумор.


„Благодарим на всички, които се абонираха и особено на Арнолд Шварценегер, който се равнява на десет абонати…  Благодарим и на Джордж Клуни, който също може да се абонира… Така всички жени във вестника ще имат адреса му”, коментира Жерар Биар, главен редактор на „Шарли Ебдо”.


Цената на брой 1078 е 3 евро, а всички приходи от продажбите ще бъдат предоставени на редакцията на „Шарли Ебдо”.