Според Държавната агенция за технически надзор, съоръжението е било в изправност

 

Асансьорът, в чиято шахта загина човек, е бил изправен. Това потвърдиха за новините на Нова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Каква тогава е причината за поредният трагичен инцидент с асансьор в София?

 

Блок 21 в столичния квартал Сердика. Отново асансьор. И отново смърт. Поредната асансьорна жертвата е около 70-годишен мъж паднал в шахтата от 14 етаж, докато асансьорът се намирал 2 етажа по-нагоре.


„Тежък, трагичен случай! Такава нелепа смърт”, коментира съседката Дияна.


Тялото било открито от съседи вчера около 20:30 часа. На място пристигнали органите на реда и представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. И докато следствието все още тече, от Агенцията са готови със становище.


„Асансьорът е технически изправен. Има умишлени действия за насилствено отваряне на вратата на асансьора на 14 етаж. - От кого? - Не мога да ви кажа, тъй като в момента тече следствие”, обясни Антоанета Генова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Съседи на жертвата предполагат, че именно той насилствено отворил вратата, за да извърши някаква малка поправка и проверка на асансьора. Мъжът правел това често, тъй като бил пенсиониран машинен инженер.


Пред вратата на асансьора на 14 етаж все още стоят следите от машинно масло, оставени най-вероятно от жертвата.


Дали мъжът насилствено е отворил вратата или не, ще разберам едва когато следствието приключи.


Повече по темата гледайте във видеото.