Неуморимата актриса ще бъде официално предложена от Съюза на артистите и Министерството на културата

Стоянка Мутафова е на път към книгата на „Гинес”. Неуморимата актриса ще бъде официално предложена за рекорд от Съюза на артистите и Министерството на културата в категорията „Най-възрастна играеща актриса в света”. 

 

93-тият си рожден ден Стоянка Мутафова отново ще посрещне на сцената в спектакъла „Скакалци”. Миналата година тя игра култовата си роля на столетница в комедията „Столетие мое”.  

 

Госпожа „Стихийно бедствие” е родена на 2 февруари 1922 година. На сцената стъпва едва 23-годишна. 

 

Нейната американска колежка Бети Уайт обаче може да бъде препятствие към вписването на Мутафова в Книгата на рекордите. Бети, позната от сериала „Жега в Кливланд”, също продължава да играе и е с 15 дни по-възрастна от Стоянка Мутафова. 

 

Иначе рекордът за най-възрастният играещ театрален актьор в света е на румънеца Раду Белиган. Дори на 95 години той продължава да играе в Националния театър на Букурещ. Рекордът му е от 2013 година. 

 

Най-дългата артистична кариера в света обаче принадлежи на бразилката Дарси Гонсалвес. Тя се качва на сцената едва 15-годишна през 1922 година и прави последната си роля, когато е на 101 години. 

 

Дори и да не бъде вписана в световните рекорди, Стоянка Мутафова отдавна е счупила всички български рекорди по творческо дълголетие.