Той е един от финалистите на инициативата "Промяната"

Дни преди 24 май: Кое е новото поколение учители и трябва ли непременно да бъдат част от системата. Митко Христов е един от финалистите на инициативата "Промяната", в историите на Мария Йотова днес ви раказваме за мечтата по изгубеното знание. 

"10 години бях в IT сектора, но ми липсваше моралното удовлетворение, чувствах се в ролята на наемник. Психически се чувствах в бездна, а физически бях изтощен. На 30 години бях станал мениджър, бях изпълнил целта си. Когато получиш това, което си искал, виждаш, че не е достатъчно, за да продължиш напред, не виждаш дългосрочна перспектива", обяснява той.

В мрака да намериш светлината: Слепият учител, който разчупва предразсъдъците (ВИДЕО)

"Исках нещо различно и станах учител. Първият път беше страхотно изживяване, не бях преподавал математика, накара ме да се почувствам жив. В началото мислех, че повечето деца обичах математика, защото на мен ми е интересна. Невинаги децата идваха с желание на училище. Исках да променя  това и да го приемат като приключение", споделя Митко.

По думите му младите учители трябва да бъдат подпомагани и да срещнат менторство, за да се адаптират. "Уважението към учителя е спаднало, това трябва да се промени. Усещал съм липса на морални устои, липсва и творческия елемент - това е най-големият фактор. Образованието за мен е начин на изразяване, промяна и развитие, а не изпълняване на задължения просто", заяви учителят. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase