Това съобщиха испански и британски учени

Още поне две планети вероятно чакат да бъдат открити в Слънчевата система. Това съобщиха испански и британски учени, според които двете небесни тела се намират отвъд орбитата на Плутон, пише БГНЕС.

 

До момента най-отдалечената планета в нашата система е газовият гигант Нептун, а след него се намира Плутон, който беше изваден от списъка с планети през 2006 г.

 

Учените са наблюдавали необичайно поведение на отдалечените космически камъни, наречени отдалечени транснептунови обекти. Те са забелязали промяна в траекторията, по която би трябвало да се движат, на хиляди подобни обекти. Според тях тя е необичайно широка. За да се обясни тази аномалия, астрономите са предположили, че в съседство до транснептуновите обекти има планети, чиито орбити променят техния курс.

 

"Точният брой не е ясен, като се има предвид, че имаме ограничена информация, но изчисленията ни предполагат, че има най-малко две планети, ако не и повече в пределите на Слънчевата система", каза Карлосде ла Фуенте Маркос от университета "Комплутенсе" в Мадрид.