Софийският апелативен съд обаче отложи произнасянето си по присъдата

Още по темата

Софийският апелативен съд отложи произнасянето си по присъдата срещу бившия минситър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По-рано днес прокуратурата поиска от САС да потвърди присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаните СРС-та, предаде БГНЕС.

 

По това дело Цветанов е подсъдим за това, че не е изпълнил служебните си задължения. Софийският градски съд го призна за виновен в това, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та.

 

Цветанов получи присъда от четири години затвор.

 

Срещу ексминистъра има общо три съдебни дела, които бяха спрени заради депутатския му имунитет. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче поиска снемане на имунитета, а Цветанов доброволно си го даде и делата бяха насрочени. Две от тях стигнаха до втора съдебна инстанция. Освен делото, по което бе осъден, срещу Цветанов се очаква в Апелативния съд да продължи и другото дело - за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов беше оправдан на първата инстанция. Това дело е насрочено в САС за 26 януари.

 

 

 

Делото срещу Цветанов за мобилното подслушване все още не е приключило на първа инстанция и е насрочено за 29 януари. По него бившият вътрешен министър е подсъдим заедно с тримата бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Срещу тях Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в СГС на 3 февруари миналата година. Тримата са обвинени в това, че от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Цветанов трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.