Вотът кара Брюксел да си припомня кризата отпреди пет години

 

Гърция е на кръстопът. В неделя се провеждат парламентарни избори, които могат да разклатят стабилността на Еврозоната. 

 

Експертите продължават да смятат, че излизането на Гърция от Еврозоната е малко вероятно. Дори победа на искащата промяна на статуквото СИРИЗА не означава задължителен отказ от еврото. Лявата партия твърди, че иска Гърция да остане в общата европейска валута.


    
Изборите в Гърция карат Европа да си припомня кризата отпреди пет години. Тогава, с много компромиси, бяха договорени спасителните заеми, които днес са в основата на недоволството на гърците. Евентуалният отказ на следващото правителство да обслужва заемите, кара някои експерти да сочат като песимистичен вариант излизането на страната от Еврозоната и дори от Европейския съюз. Преобладаващото мнение е, че това няма да се случи. 

 

„Изходът на Гърция от Еврозоната не може да бъде изключен напълно, но за мен вероятността да се случи е много малка. Около 70% от хората подкрепят общата валута. СИРИЗА също иска да останем в Еврозоната. И eвропейците го искат. Така че евентуален изход би бил резултат, който никой не желае. Не мисля, че такъв провал ще бъде допуснат”, заяви Йоргос Пагулатос, професор в Атинския университет.

 

Разделението на гръцкия народ е очевидно. Привържениците на двата политически лагера са на напълно противоположно мнение накъде да върви държавата.

 

„Това е единствената партия, която може да води страната. Ако не бяха те, да сме изчезнали”, заявява Стела Макри, привърженик на „Нова демокрация". 

 

„СИРИЗА е единствената алтернатива. Ще гласувам за тях, защото те са единствената надежда за моето поколение”, заявява Димитрис Караманис, привърженик на СИРИЗА.

 

Около 9 милиона души имат право на глас. Усещането е, че залогът е много по-висок от това кой ще управлява Гърция в следващите няколко години.

 

Европа следи внимателно ситуацията в Гърция. Лидерите на Германия и Испания директно подкрепиха управляващата коалиция. Ще видим дали няма да им се наложи след вота все пак да работят със СИРИЗА.