Те разказага от първо лице за преживяното

Още по темата

Шестимата българи, които бяха задържани в Южен Судан, разказват от първо лице за преживяното пред "Ройтерс". Сънародниците ни вече са настанени в хотел в столицата Джуба. А местните власти оформят документите за връщането им в България.

 

Все още властите изясняват причините за принудителното кацане на хеликоптера на „Хели Ер”, който е превозвал хуманитарна помощ.

 

"Налягането на маслото започна да пада много бързо. Единственият ни ход беше да кацнем веднага”, разказва Любомир Гелев, капитан на полета.

 

Според него отношението на групировката, взела българите в плен, е било добро: „Държаха ни два дни някъде в планината. Отнасяха се с нас много добре. Оценяваме го. Особено след като казаха, че са се обадили в Румбек и хората там са потвърдили, че знаят кои сме. След това всичко беше отлично."

 

Народното движение за освобождение на Судан съдейства за придвижването на българите към столицата на Южен Судан. От въоръжената групировка предупреждават, че такива полети не бива да се допускат.

 

"Защо правителството в Судан допуска хуманитарни служители да летят над военна зона? Особено сега, когато боевете се разгоряха. Войските им са в настъпление. Има сражения в планините, а те карат хуманитарните работници да минават оттам”, каза Арну Лоди от Народното движение за освобождение на Судан.

 

Българите твърдят, че не са знаели, че летят над район, в който се водят бойни действия.

 

"Преди всяка мисия се издава план на полета. Властите го получават и трябва да го одобрят. В него е описано всичко - дата и час, маршрутът, по който ще минеш, височина, на която ще летиш, час на пристигане. Никой не е казал нищо за евентуален проблем", уточни капитанът.

 

Засега не е ясно колко време ще отнеме процедурата по връщането на екипажа в България.