73 млн. лева от бюджета ще бъдат отделени за откриването на над 26 000 нови работни места

 

Държавата влиза в поредната битка с безработицата. 73 милиона лева от бюджета ще бъдат отделени за откриването на над 26 000 нови работни места. Шанс за повишаване на квалификацията пък ще получат над 12 000 българи. 

 

Новините не са само добри, защото държавата освен че ще назначава, ще уволнява. Отпадат програми, по които няколко хиляди безработни помагаха на общините, например в чистенето или охрана на селата. 

Още по темата

 

Ще има обаче нови програми. Ще се търсят безработни за екскурзоводи, аниматори и реставратори. Специална програма ще има и за дълготрайно безработните, които ще бъдат включвани и в дейности за бърза реакция при преодоляване на последствията от природни бедствия.

 

Търсят се работници за крепостта Царевец” - тази обява след седмици ще стане факт, но вече предизвика оживление в бюрото по труда във Велико Търново.

 

Освен да намери работа, програмата цели да подкрепи туризма в малките населени места. Тя ще продължи 6 месеца, а може би и повече.

 

„Ако хората са читави, в края на периода ще им предложа и трудов договор”, обещава Иван Църов,  Директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

 

С програми като тази от държавата се надяват броят на свободните места да стане по-голям. 

 

Оказва се обаче, че и броят на търсещите, ще е доста по-висок. Причината е, че други програми приключват. И държавата няма да ги поднови. 

 

От Социалното министерство изчислиха, че около 5000 души ще загубят работата си, но успокоиха, че ще предложат на безработните други възможности.

 

„Не очакваме на пазара на труда да се появят огромен брой хора, защото сме взели мерки, а и икономика търси повече заради това, че кризата е преодоляна”, заяви Елка Димитрова от Министерството на труда и социалната политика.

 

И въпреки оптимизма, оказва се, че за поредна година държавата изпитва трудности в намирането на работа на определени групи. Затова и  тази година приоритет ще са младежите до 29 години, безработните над 50, продължително безработните, хората с ниска квалификация и хората с увреждания.

 

Държавата вече публикува списъка със заплатите, които ще плаща: 

 

- 360 лв. от 01.2015 г. и 380 лв. от 01.07.2015 г. по програмите за заетост;
- 450 лв. за наети с висше образование;
- 500 лв. за психолозите и мениджърите на случай;    
- 400 лв. за ромските медиатори със средно образование; 
- 450 лв. за ромските медиатори с висше образование; 
- 430 лв. за младежите, наети по програмите „Старт на кариерата“ и „Активиране на неактивни лица“; 
- 300 лв. по насърчителните мерки;
- 380 лв. за наетите лица с висше образование на длъжности, за заемането на които минималното образователно и квалификационно ниво, съгласно НКПД 2011г., е определено като завършена степен на висше образование.