Нужно е достойно възнаграждение и възможност за кариерно развитие на младите лекари, изтъкна тя

„Аз червени линии не мога да поставя. Логично е, когато искаме да бъде приет един закон, да потърсим подкрепа и от други партии. Не говоря за безпринципна подкрепа”. Това заяви кандидатът за депутат д-р Таня Андреева от ПП-ДБ в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Като медик тя изтъкна, че условията в Колективния трудов договор (КТД), подписан през 2020 г., все още не са достигнати в много болници. „Медицинските сестри и младите лекари в много болници получават доста по-малко от средната заплата за страната. Средната възраст на медицинските сестри е близка до пенсионната. Над 1/3-та от тях са над 62-годишни. Цялата ни здравна система се крепи на хора в пенсионна и предпенсионна възраст. Ако не направим тази професия привлекателна за младите, много трудно ще успеем да закрепим разпадащото се здравеопазване”, каза Таня Андреева.

Помощ по въздуха: Кога медицинският ни хеликоптер ще изпълни първата си мисия

Андреева заяви, че подкрепя сключването на нов КТД, който да се спазва. За да има млади хора в здравеопазването, трябват достойно възнаграждение и възможност за кариерно развитие, допълни Андреева. 

Относно изграждането на частна детска болница тя смята, че частните болници не винаги се решават да лекуват тежки клинични случаи, защото често се надвишава броят на дните, отредени по клинична пътека. Лечението на тежките случаи е скъпоструващо и това води до допълнителни разходи на болницата. „Нека има първо държавна детска болница, която да лекува децата на най-високо ниво и тогава може да си позволим и частна”, допълни Таня Андреева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase