Полицията е хвърляла шипове по асфалта, за да спре водача

След гонка полицията задържа шофьор, карал с несъобразена скорост и ударил три коли около 2 ч. през нощта във Велико Търново, точно под крепостта Царевец. Направените проби са установили, че е седнал зад волана след употреба на алкохол и упойващи вещества. В автомобила са открити още около два грама наркотично вещество. 

Водачът отказал да спре на стоп палка. В резултат на това започнала гонка, при която полицията хвърляла шипове по асфалта в опит да спре автомобила. Така се спукали гумите му и се забил в три паркирани коли. Превозното средство, причинило произшествието, също е със сериозни щети. Оказало се, че шофьорът е неправоспособен, крииминално провен е, а колата не е негова собственост. 

Пиян с бус помете паркирани коли в квартал „Люлин”

"Непосредствено преди мястото за принудително спиране лицето се отклонява в тясна уличка, където блъска поредно първо една кофа за смет, след това два паркирани автомобила и след това насрещно движеща се кола. В крайна сметка лицето е задържано. Водачът е на 21 години, неправоспособен. При извършения тест за алкохол и наркотици техническото средство отчита, че той е под влияние на амфетамин и метамфетамин", заяви вътрешният министър Калин Стоянов. 

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение за опасно поведение на пътя. Колата е конфискувана. Водачът е задържан за срок до 72 часа и спрямо него предстои внасяне на искане  за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Тук имаме съчетание от няколко престъпления – неправоспособност, употреба на алкохол и наркотици, неподчинение и тепърва ще бъде квалифицирано деянието, по което ще му бъде повдигнато обвинение”, подчерта вътрешният министър Калин Стоянов.

“Има няколко автомобила, включително и сериозно пострадали. Aз лично се надявам вредите да са повече от 12 минимални работни заплати, така че прокуратурата да може да повдигне обвинение на този водач по НК за причиняване на значителни имуществени вреди. Тогава ще може да му бъде наложено по-сериозно наказание за разлика от тези, които са предвидени само за употребата след наркотични вещества и алкохол”, посочва Елица Буенова, адвокат по пътнотранспортни произшествия.

Собствениците на повредените автомобили ще имат право на обезщетение, уверяват юристи. „Или от техния застраховател по „Автокаско” или от застрахователя на виновния автомобил по неговата „Гражданска отговорност”. Те ще бъдат обезщетени и няма да им се налага да съдят този човек и да се притесняват от това той има ли пари или не да им плати”, обяснява Буенова.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase