Наводненията в Южна България през 2012-а взеха 11 жертви

На 6 февруари се връщаме отново в трагичната 2012 година, когато на този ден водната стихия заля село Бисер и коства живота на 11 наши сънародници.

 

Още незапочнала 2015 година и наводнения отново поставиха на изпитания хиляди българи, за съжаление отново взе жертви, пише БГНЕС. 2014 г. ще остане в паметта на българите като годината на природните бедствия. Особено тежки се оказаха наводненията, които заляха много градове и села в различни части на страната, унищожавайки домовете и поминъка, отнемайки човешки животи. От Мизия и Берковица през Велико Търново и Килифарево до Варна и Бургас до Южното Черноморие стихията не подмина никого. Където мина водната стихия, животът на хората се промени, стана по-тежък.

 

На 6 февруари се навършват две години от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима, от които са от село Бисер и оставило без дом няколко.

 

Сутринта на 6 февруари 2012 година се скъса стената на язовир "Иваново", няколкометрова вълна заля Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. В резултат на това десетки домове са наводнени, а много домашни животни се удавят, а 11 души загиват.

 

По-късно от разкритията в медиите става ясно, че по стената на яз. "Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, Община Харманли и Областната администрация в Хасковско. Но най-тежко бе положението в село Бисер.