Обилните валежи са активизирали и нови свлачища в Черноморския регион

"Над 520 000 българи живеят в райони с активни свлачищни процеси или с предпоставки да се активизират, което прави тези хора пряко застрашени от бедствие. До месец-два ще е ясен броят на свлачищата, които се нуждаят от спешно укрепване, но броят им вероятно ще е над 200".

 

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от Дарик радио. Той обаче призна, че средствата в бюджета на регионалното министерство, а и от други източници, са твърде недостатъчни.

 

"Почти 2000 са вече свлачищата с обща площ над 207 000 дка. Броят на регистрираните свлачища е 1850, а общата им площ - повече от 207 000 декара. Ситуацията в последните няколко седмици при обилните валежи е активизирала и нови свлачища основно в Черноморския регион, но не по-добра е картината е в Смолянско и Кърджалийско", каза още Нанков.

 

В бюджета на министерството за свлачищата за 2015 г. има 1 250 000 лева, като част от тях се предоставят чрез договори по рамкови споразумения с Геозащита-Варна, Геозащита-Плевен и Геозащита-Перник за дейностите по регистриране и мониторинг на свлачищните региони. Те извършват и първоначалната геоложка експертиза в свлачищните райони.

 

Зам.-министърът на регионалното развитие призна, че често причина за свлачищата е незаконното строителство и изобщо разрешаването на строителство в тези рискови райони. Той припомни като „недобър пример за държавност" казуса със свлачището в местността „Св. Никола".

 

Там в течение на няколко години е изграждано геозащитно съоръжение за укрепване на свлачището - предполагам тогава разрешението за строеж не е било издадено по законово установения ред. Това разрешение е обжалвано в съда, ВАС се е произнесъл с решение на последна инстанция и го е обявил за нищожно. Сега органите на ДНСК и общинската администрация са задължени да премахнат това съоръжение. Ако сега премахнем това съоръжение, утре кой би бил виновен за това, че n на брой къщи и имоти ще потънат в морето?", попита Николай Нанков.