Той беше обвинен в източването на 29 милиона лева от "Кремиковци”

 

След 7 години из съдебните зали – Александър Томов беше изцяло оправдан. Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА беше обвинен за източването на 3. 5 милиона евро от футболния клуб и на други 29 милиона лева от "Кремиковци”. 

 

Разследването срещу Александър Томов започна още през 2008-а. Той, изпълнителният директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на УС на Кремиковци Иван Иванов и директорът на „Финметал” Божко Бонев бяха обвинени в източването на милиони от "Кремиковци" и ЦСКА. Томов обяви процеса за политическа поръчка. В продължение на седем години той чу първо виновен, после невинен.

Още по темата


На 13 юни 2008 година агенти на ДАНС нахлуха в ЦСКА. Месец по-късно президентът на клуба Александър Томов вече бе обвиняем. Три години по-късно, на 26 януари 2011-а Александър Томов чу „виновен” по част от обвиненията. Тогава той бе осъден на 9 години затвор.

 

Съдиите от втората инстанция обаче видяха нередности в мотивите на колегите си и върнаха делото за ново разглеждане. И днес, след същите доказателства и свидетели, съдия Светла Букова реши, че Александър Томов е напълно невинен и го оправда по всички обвинения. „Все пак в България има правосъдие и това е надеждата за бъдещето на страната”, коментира той днес. 


Томов отново повтори, че делото срещу него е политическа поръчка и директно обвини Сергей Станишев и бившия енергиен министър Петър Димитров. Прокуроратурата ще протестира оправдателната присъда пред Апелативния съд.

 

За феновете на ЦСКА Александър Томов е виновен за друго. "За мен той е виновен за отнемането на лиценза на ЦСКА през 2008 година за 230 000 евро, този дълг към НАП не беше платен и не беше разсрочен, коментира председателят на фен клуба на ЦСКА  Димитър Ангелов-Дучето. 

 

 Докато чуе окончателната присъда по делото Александър Томов ще трябва да изчака още няколко години, докато минат и следващите две съдебни инстанции.