Финансовият министър намекна, че е склонен да намали размера на предстоящия заем

 

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че България може да тръгне по пътя на Гърция, ако не вземе заем, който да гарантира, че през следващите години страната ни ще може да  плаща дълговете си.

 

Оказва се, че дупката, в която ще се наливат новите заеми, е изкопана от дефицити и стари дългове, които трябва да плащаме. Горанов намекна, че е склонен да намали размера на предстоящия заем. Това може да стане като спрем да отваряме дупката на дефицита, но добави, че с това едва ли би се съгласил социалният министър. Иначе казано - за да не трупаме дефицити, ще трябва да режем социални разходи.

 

Още по темата

Това, което не може да ни се размине, са тези почти 12 милиарда, които ще светнат на червено през следващите 3 години. Големият въпрос тук не е дали да теглим този дълг, а колко ще ни струва.

 

Сметката показва, че за въпросните 12 милиарда лева за всеки процент лихва трябва да плащаме по 120 милиона годишно - само за лихвите. Лихвата едва ли би могла да достигне максималните 10 на сто, какъвто таван се залага, но ако е 5 на сто - само лихвите са 600 милиона на година.

 

Парадоксалното е, че на фона на всичките тези въпросителни - колко кога и за какво ще се взимат дълговете се поставя и въпроса верни ли са цифрите на финансовото министерство. За почти 2 милиарда дълг, който предстои да се плаща вече е взет заем - от предишното правителство.

 

Финансовият министър не изключи поредна политическа криза. А ако тогава няма пари, за да си плащаме сметките, то ще се хлъзнем по гръцки сценарий. Самият министър обяви, че е готов да си тръгне с премиера.