По-рано тя не се яви на изслушване пред магистратите

 

Скандалът "Червеи" тресе държавата вече няколко седмици. Преди седмица премиерът Бойко Борисов поиска 400 години затвор за Владимира Янева.  

Още по темата

 

На седмия ден след изказването на премиера главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а Висшият съдебен съвет гласува единодушно Владимира Янева да бъде отстранена - като съдия и като председател на Софийския градски съд. Смята се, че тя  в продължение на месеци е давала разрешения за подслушване и следене на цялата информационна система в МВР.  

 

Всичко е започнало след планова проверка на прокуратурата в дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. Така наяве изскочили фрапиращи нарушения на закона, както при искането, така и при прилагането на СРС-та. Вече е образувано и разследване срещу Владимира Янева за незаконно разрешаване на подслушването и срещу бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност”  Тодор Костадинов за невярна информация при искането на подслушване.

 

Срещу Владимира Янева ще има и още една проверка - дисциплинарна, заради скандалите около случайното разпределение на делата. Тя е поискана от правосъдния министър и председателя на Върховния касационен съд.  До края на деня Висшия съдебен съвет не реши дали образува дисциплинарна проверка на Владимира Янева.

 

Подозренията са, че има още замесени в скандала - тези, които са го поръчали. „Търсим хора, които са поръчали това разследване”, коментира главният прокурор. „Някой търси облага от „Червеите” , но няма да стане”, заяви червеният депутат Атанас Мерджанов.

 

Оказа се, че прокуратурата е открила нарушения при прилагането на СРС-та и в още една разработка, наречена "Таласъми". Там са подслушвани хора, които са нямали общо с разследването.