Мотивите на министъра на вътрешните работи са приети

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка по време на днешното заседание на кабинета. Причината е, че не са одобрени предложенията му за смяната на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР. Оставката вече е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

Още по темата

 

Още в началото на своя мандат Вучков, който в предишния кабинет "Борисов" беше заместник-министър на вътрешните работи, заяви, че има намерение да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. През ноември в студиото на "Здравей, България" той сподели:

 

„Законът обаче ми дава правомощие да назнача зам.-главен секретар. Спрял съм се на две лица, в момента се правят проверки за тях за безупречен морален и професионален облик и за това да са извървели цялата стълбица. Няма да има двувластие, всеки ще бъде оценяван според качествата му. Трябва да се възстанови ролята на президента и той да назначава с указ главния секретар и шефа на ДАНС”.

 

По време на кабинета "Орешарски", докато беше депутат, Вучков многократно критикуваше работата на Светлозар Лазаров в МВР

 

Промени в Закона за МВР бяха направени и главният секретар вече се назначава с указ на президента. Днес Веселин Вучков трябваше да предложи кандидатури за поста главен секретар на МВР на заседанието на кабинета. Очакваше се той да влезе в противоречие с премиера, който се обяви против смяната на Светлозар Лазаров.

 

Вучков не пожела предварително да обяви кои ще са номинациите му, но на няколко пъти стана ясно, че той ще настоява за смяната на Лазаров. Главният секретар на МВР е на поста от началото на правителството на „Орешарски”. Според становище на правната дирекция на Министерския съвет обаче главният секретар трябва да довърши мандата си.

 

Бившият вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че не е запознат с мотивите на Веселин Вучков. Според Атанас Мерджанов от БСП оставката на Вучков издава нестабилността на управлението.