Следващото заседание е насрочено за периода от 7 до 22 май

Делото "Лясковец" вече е в съда. 54-годишният Петко Петков ще отговаря за убийството на спецполицая Емил Шарков за опит за убийство на още петима колеги на Шарков от специализирания отряд за борба с тероризма, както и за незаконно притежавани оръжия и боеприпаси.


Етажът на Окръжния съд във Велико Търново беше отцепен, а заседанието протече при закрити врата. Целта е да се запази анонимността на баретите, която е държавна тайна. Мярката се налага и заради изнасяне на данни, свързани с работата на спецотряда.

 

Срещу Петко са заведени и граждански искове за общо 380 хиляди лева - за неимуществени вреди, нанесени на съпругата, детето, майката и бащата на загиналия командос. Един от пострадалите спецполицаи също е предявил иск за 50 хиляди лева. Гражданските ищци са общо девет.

 

 

Обществото обаче едва ли ще чуе цялата истина за това какво се е случило в къщата на Петко Петков, защото процесът е засекретен. Причината – болестта му, както и факта, че тактиката и имената на баретите са класифицирана информация. Няколко семейства обаче, дори и това на Петко Петков, чуха своите присъди без да влизат в съда. Майката на стрелеца от Лясковец връща лентата към деня на акцията, а съпругата на убития командос разказва какво е да живееш с доживотна присъда, дадена от съдбата.

 

На делото срещу Петко Савов бе даден ход. Прокуратурата прочете обвинителния акт. Не бяха направени възражения и не бе искан отвод на съдебния състав. Заседанието днес премина при закрити врата. Следващото заседание е насрочено за периода от 7 до 22 май.

 

Процесът ще продължи от 7 до 22 май при закрити врата, заради класифицираната информация. Пред съда се очаква да бъдат разпитани над сто свидетели и вещи лица. 

 

Репортери: Кремена Недялкова, Надя Ганчева

 

 

Утре в "Здравей, България" майката на подсъдимия Петко Петков разказва за случилото се преди година.